Mâncare Kosher: Tot ce trebuie să știți
![Kosher: The Basics / What is Kosher?](https://i.ytimg.com/vi/5XD4pgklHu0/hqdefault.jpg)
Conţinut
- Ce înseamnă Kosher?
- Anumite combinații de alimente sunt strict interzise
- Sunt permise numai anumite produse de origine animală
- Carne (Fleishig)
- Produse lactate (Milchig)
- Pește și ouă (Pareve)
- Liniile directoare pentru alimentele pe bază de plante
- Cereale și pâine
- Fructe si legume
- Nuci, semințe și uleiuri
- Vin
- În timpul Paștelui se aplică diferite reguli
- Cum funcționează certificarea?
- Linia de fund
„Kosher” este un termen folosit pentru a descrie produsele alimentare care respectă standardele dietetice stricte din legislația evreiască tradițională.
Pentru mulți evrei, kosherul înseamnă mai mult decât sănătatea sau siguranța alimentelor. Este vorba despre respect și aderare la tradiția religioasă.
Acestea fiind spuse, nu toate comunitățile evreiești aderă la îndrumări stricte cușer. Unele persoane pot alege să urmeze doar anumite reguli - sau deloc.
Acest articol explorează ce înseamnă kosher, prezintă principalele sale orientări dietetice și oferă cerințele pe care alimentele trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerate kosher.
Ce înseamnă Kosher?
Cuvântul englezesc „kosher” este derivat din rădăcina ebraică „kashér”, care înseamnă a fi pur, adecvat sau potrivit pentru consum ().
Legile care oferă fundamentul unui model dietetic kosher sunt denumite în mod colectiv ca kashrut și se găsesc în Tora, cartea evreiască a textelor sacre. Instrucțiunile pentru aplicarea practică a acestor legi sunt transmise prin tradiția orală (2).
Legile dietetice kosher sunt cuprinzătoare și oferă un cadru rigid de reguli care nu numai că subliniază care sunt alimentele permise sau interzise, ci și impun modul în care alimentele permise trebuie produse, procesate și preparate înainte de consum (2).
rezumat„Kosher” este un termen folosit pentru a descrie alimentele care respectă orientările dietetice stabilite de legea evreiască tradițională. Aceste legi stabilesc ce alimente pot fi consumate și cum trebuie produse, prelucrate și preparate.
Anumite combinații de alimente sunt strict interzise
Unele dintre principalele linii directoare dietetice kosher interzic anumite perechi de alimente - în special cea din carne și lactate.
Există trei categorii principale de alimente kosher:
- Carne (fleishig): Mamifere sau păsări, precum și produse derivate din acestea, inclusiv oase sau bulion.
- Produse lactate (milchig): Lapte, brânză, unt și iaurt.
- Pareve: Orice aliment care nu este carne sau lactate, inclusiv pește, ouă și alimente pe bază de plante.
Conform tradiției kosher, orice aliment clasificat ca carne nu poate fi niciodată servit sau mâncat la aceeași masă ca un produs lactat.
În plus, toate ustensilele și echipamentele utilizate pentru prelucrarea și curățarea cărnii și a produselor lactate trebuie păstrate separat - chiar și până la chiuvetele în care sunt spălate.
După ce ați consumat carne, trebuie să așteptați o perioadă de timp stabilită înainte de a consuma orice produs lactat. Durata specială de timp variază în funcție de obiceiurile evreiești diferite, dar este de obicei între una și șase ore.
Produsele alimentare Pareve sunt considerate neutre și pot fi consumate alături de carne sau lactate. Cu toate acestea, dacă un produs alimentar pareve este preparat sau procesat folosind orice echipament utilizat pentru procesarea cărnii sau a produselor lactate, acesta poate fi reclasificat ca carne, lactate sau non-casher.
rezumatOrientările Kosher interzic strict asocierea oricărui produs din carne și lactate. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că toate ustensilele și echipamentele utilizate pentru prepararea cărnii și a produselor lactate trebuie să fie întotdeauna separate.
Sunt permise numai anumite produse de origine animală
O mare parte din regulile kosher se referă la alimentele pe bază de animale și la modul în care sunt sacrificate și preparate.
Produsele lactate sunt tratate ca o entitate separată și nu ar trebui niciodată consumate sau preparate alături de carne sau produse din carne.
Peștele și ouăle sunt considerate pareve și au și propriile lor seturi de reguli.
Carne (Fleishig)
Termenul „carne” în context kosher se referă, în general, la carne comestibilă de la anumite tipuri de mamifere și păsări, precum și la orice produse derivate din acestea, cum ar fi bulion, sos sau oase.
Legea evreiască prevede că, pentru ca carnea să fie considerată kosher, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- Trebuie să provină de la animale rumegătoare cu copite despicate sau despicate, cum ar fi vaci, oi, capre, miei, boi și căprioare.
- Singurele bucăți permise de carne provin din sferturile anterioare ale animalelor rumegătoare kosher.
- Anumite păsări domestice pot fi consumate, cum ar fi pui, gâște, prepeliță, porumbel și curcan.
- Animalul trebuie sacrificat de un shochet - o persoană instruită și certificată pentru măcelărirea animalelor în conformitate cu legile evreiești.
- Carnea trebuie înmuiată pentru a îndepărta orice urmă de sânge înainte de preparare.
- Orice ustensile utilizate pentru sacrificarea sau prepararea cărnii trebuie să fie kosher și destinate numai pentru a fi utilizate cu carne și produse din carne.
Următoarele tipuri de carne și produse din carne nu sunt considerate kosher:
- Carne de la porci, iepuri, veverițe, cămile, canguri sau cai
- Păsări prădătoare sau scavenger, cum ar fi vulturi, bufnițe, pescăruși și șoimi
- Tăieturi de carne de vită care provin din sferturile posterioare ale animalului, cum ar fi flancul, coada scurtă, sfoara, rotundul și coada
Produse lactate (Milchig)
Produsele lactate - cum ar fi laptele, brânza, untul și iaurtul - sunt permise, deși trebuie să respecte reguli specifice pentru a fi considerate kosher:
- Trebuie să provină de la un animal kosher.
- Nu trebuie amestecate niciodată cu niciun derivat pe bază de carne, cum ar fi gelatina sau cheagul (o enzimă de origine animală), ceea ce se întâmplă adesea cu brânzeturile tari și alte produse brânzeturi procesate.
- De asemenea, acestea trebuie preparate folosind ustensile și echipamente kosher care nu au fost utilizate anterior pentru prelucrarea vreunui produs pe bază de carne.
Pește și ouă (Pareve)
Deși fiecare are propriile reguli separate, peștii și ouăle sunt ambele clasificate ca pareve sau neutre, ceea ce înseamnă că nu conțin lapte sau carne.
Peștele este considerat kosher numai dacă provine de la un animal care are aripioare și solzi, cum ar fi tonul, somonul, halibutul sau macroul.
Sunt interzise creaturile care locuiesc în apă, care nu au aceste caracteristici fizice, cum ar fi creveții, crabul, stridiile, homarul și alte tipuri de crustacee.
Spre deosebire de carnea kosher, peștele nu necesită ustensile separate pentru prepararea lor și poate fi consumat alături de carne sau produse lactate.
Ouăle care provin de la păsări kosher sau pești sunt permise atâta timp cât nu au urme de sânge în ele. Această prevedere înseamnă că fiecare ou trebuie inspectat individual.
La fel ca peștele, ouăle pot fi consumate alături de carne sau lactate.
rezumatOrientările Kosher limitează consumul de alimente de origine animală la anumite animale și bucăți de carne care sunt sacrificate și preparate într-o manieră specială.
Liniile directoare pentru alimentele pe bază de plante
La fel ca peștele și ouăle, alimentele pe bază de plante sunt considerate pareve sau neutre, ceea ce înseamnă că nu conțin carne sau lactate și pot fi consumate cu oricare dintre aceste grupuri de alimente.
Deși oarecum mai puțin restrictive decât carnea și produsele lactate, aceste alimente au, de asemenea, propriul set de linii directoare kosher - în special în ceea ce privește modul în care sunt procesate.
Cereale și pâine
În forma lor cea mai pură, boabele și alimentele pe bază de boabe sunt considerate kosher. Cu toate acestea, anumite metode de procesare le pot considera în cele din urmă că nu sunt kosher.
Boabele procesate, cum ar fi pâinea, nu pot fi kosher din cauza echipamentului pe care sunt prelucrate sau a ingredientelor utilizate.
Este obișnuit ca unele pâini să conțină uleiuri sau scurtări. Dacă se folosește o scurtare pe bază de animale, pâinea nu poate fi considerată kosher.
În plus, dacă vasele de copt sau alte echipamente sunt unse cu grăsimi de origine animală sau utilizate în alt mod pentru a găti orice fel de mâncare care conține carne sau produse lactate, produsul final nu mai este kosher.
Deoarece aceste tipuri de metode de procesare nu sunt de obicei dezvăluite pe o etichetă standard de nutriție sau ingredient, produsele pentru pâine și cereale trebuie să fie certificate kosher pentru a se asigura că alimentele respectă toate liniile directoare relevante.
Fructe si legume
Similar cu cerealele, fructele și legumele sunt kosher în forma lor neprelucrată.
Cu toate acestea, deoarece insectele nu sunt kosher, fructele și legumele proaspete trebuie inspectate pentru prezența insectelor sau larvelor înainte de vânzare sau consum.
În plus, produsele din fructe și legume care sunt produse folosind echipamente non-kosher, cum ar fi orice procesează laptele și carnea, nu sunt kosher.
Nuci, semințe și uleiuri
În general, nucile, semințele și uleiurile derivate din acestea sunt kosher.
Cu toate acestea, prelucrarea complicată a acestor alimente le face adesea necosher datorită contaminării încrucișate a echipamentelor utilizate și pentru procesarea cărnii și / sau a produselor lactate.
Multe uleiuri vegetale și de semințe sunt supuse mai multor etape complicate înainte de a fi considerate comestibile. Fiecare dintre acești pași trebuie monitorizați îndeaproape pentru a asigura respectarea liniilor directoare kosher ().
Astfel, pentru a fi complet siguri că uleiurile pe care le folosiți sunt kosher, cel mai bine este să verificați eticheta pentru certificare.
Vin
La fel ca alimentele, vinul trebuie produs cu echipamente și ingrediente kosher pentru a fi considerat kosher. Aceasta include orice instrumente utilizate pentru recoltarea și pregătirea strugurilor pentru fermentare.
Cu toate acestea, deoarece vinul este semnificativ pentru multe ocazii religioase evreiești, sunt impuse reguli mai stricte.
De fapt, întregul proces de producție a vinului kosher trebuie să fie efectuat și supravegheat de evrei practicanți. În caz contrar, vinul nu poate fi considerat kosher.
rezumatMajoritatea alimentelor pe bază de plante sunt considerate kosher. Cu toate acestea, pot pierde acest statut dacă sunt procesate sau pregătite cu echipamente non-kosher.
În timpul Paștelui se aplică diferite reguli
Restricțiile alimentare kosher suplimentare se aplică în timpul sărbătorii religioase de Paște.
Deși există unele variații în respectarea liniilor directoare dietetice de Paște, toate produsele din cereale dospite sunt în mod tradițional interzise.
Aceste alimente sunt denumite în mod colectiv „chametz” și includ următoarele boabe:
- Grâu
- Ovăz
- secară
- Orz
- Ortografiat
Acestea fiind spuse, unele dintre aceste boabe pot fi permise atâta timp cât nu au fost în contact cu umezeală mai mult de 18 minute și nu conțin agenți de dospire adăugați, cum ar fi drojdia.
Acesta este motivul pentru care matzo, un tip de pâine nedospită, nu este considerat chametz - chiar dacă este fabricat în mod tradițional din grâu.
rezumatÎn timpul Paștelui, toate produsele din cereale dospite sunt interzise. Cu toate acestea, pâinile nedospite, cum ar fi matzo, sunt permise.
Cum funcționează certificarea?
Datorită practicilor moderne complexe de producție a alimentelor, asigurarea faptului că alimentele pe care le consumați sunt kosher poate fi foarte dificilă.
De aceea există sisteme pentru certificarea anumitor produse alimentare.
Alimentele kosher certificate au o etichetă pe ambalaj care indică faptul că au îndeplinit toate cerințele necesare.
Există zeci de etichete kosher diferite, dintre care multe provin de la diferite organizații de certificare. Dacă un aliment este certificat pentru Paște, acest lucru va fi indicat pe o etichetă separată. Etichetele pot indica, de asemenea, dacă un aliment este lactat, carne sau pareve.
Dacă încercați să respectați orientările dietetice kosher, cel mai bine este să alegeți numai alimente cu aceste etichete pentru a evita consumul accidental de ceva non-kosher.
rezumatDacă păstrați kosher, asigurați-vă că căutați etichete adecvate atunci când faceți cumpărături. Alimentele kosher prezintă adesea o certificare pentru a garanta că au îndeplinit toate prevederile necesare.
Linia de fund
„Kosher” se referă la un cadru dietetic evreiesc pentru prepararea, procesarea și consumul alimentelor.
Deși există variații, cele mai multe linii directoare interzic asocierea cărnii cu produsele lactate și permit doar consumarea anumitor animale.
Alimentele care nu sunt considerate carne sau lactate sunt în general acceptate, cu condiția să fie produse folosind echipamente și practici kosher.
În timpul sărbătorilor religioase pot fi impuse reguli suplimentare.
Datorită complexității producției moderne de alimente, poate fi dificil să știm dacă multe alimente procesate sunt kosher. Pentru a evita orice pas greșit, căutați întotdeauna etichete de certificare kosher.